Her-of bijscholing? Ja, voor de anderen!
Tubata (http://www.tubata.be) wenst jou eerst en vooral een magisch jaar 2020 toe. Dat het een jaar mag worden met veel nieuwe leerervaringen en uitdagende opdrachten.
Volgens het World Economic Forum(https://www.weforum.org) heeft maar liefst 54% van de werknemers tegen 2022 een her-of bijscholing nodig. Dit zijn markante cijfers. De vraag of bedrijven daartoe bereid zijn, is snel beantwoord. Werkgevers zullen verplicht worden om hun werknemers bij te benen via verschillende opleidingen en trainingen, anders zullen ze zich uit de markt laten duwen door concurrenten die net wat meer aandacht geven aan hun werknemers en hen ondersteunen in het verwerven van toekomstige skills en vaardigheden.
De liefde moet echter altijd van twee kanten komen. Persoonlijk zie ik ook een grote uitdaging bij de werknemer.
In mijn dagelijkse omgang met medewerkers van organisaties zie ik 3 soorten leertypes.
Een eerste leertype, ik noem ze de N-learners, staan neutraal tegenover leren. Ze bekijken het leven reactief en zien wel wat er komt. Ze leren wel, maar alleen als je hen daartoe aanstuurt of sterk begeleidt. Ze zijn helemaal niet enthousiast om iedere dag bij te leren, maar toch leren ze wel iets. Het leren gaat traag vooruit.
Een tweede leertype, ik noem ze de O-learners, bekijken het leven en alles wat er rondom hen gebeurt als een opportuniteit om te leren. Als ze fouten maken, blijven ze niet bij de pakken zitten. Ze analyseren wat beter kan, ze trainen zich in de materie en zorgen ervoor dat ze iedere dag iets beter doen. Ze zijn hongerig om nieuwe competenties aan te leren en zien overal leerkansen. Ze staan optimistisch in het leven en leren snel bij.
Het laatste leertype zijn de C-learners. Ze stellen zich zeer gesloten op om iets bij te leren. Ze houden vast aan oude gewoontes en zien helemaal geen leeropportuniteiten. Ze schermen zich af van nieuwe uitdagingen en leren weinig tot geen nieuwe competenties bij. Wanneer je ze dwingt om bij te leren zal je veel weerstand ervaren. Het leerproces zal moeilijk zijn en je zult vooral horen waarom dingen niet werken.
Als werknemer heb je jouw eigen leerstijl helemaal zelf in handen en iedere dag opnieuw kan je kiezen tussen deze 3 vormen. Je kan zelf opteren om nieuwe vaardigheden en competenties te verwerven, je kan zelf beslissen om uit je comfortzone te springen en doorheen wat drempelvrees heen doorgroeien naar een ‘next level’. Dit maakt het leren en leven bijzonder boeiend en zo haal je meer uit je loopbaan.
Je werkgever zal er ook wel bij varen. Hij zal een leergierige werknemer graag ontvangen en nieuwe mogelijkheden aanbieden om nog meer te leren. Zo worden beiden er beter van.
Tubata wil met haar activiteiten dat optimistisch leren ondersteunen. Via het aanbieden van talent tracks kunnen werknemers even wat nieuwe energie opdoen, ontzettend veel leren, nieuwe mensen ontmoeten. Ik ben alvast overtuigd van de waarde. Met mij allen die reeds een talent track mochten ervaren.
Meer info? Info@tubata.be
Veel (leer)plezier in 2020!
Joost Cottyn
Lekker sharen in 2020
Ja, ze zijn er weer. Onze sharing sessies. Lekker van gedachten wisselen met peers rond een specifiek thema. Een halve dag ideeën wisselen en zelf heel veel bijleren. Daarom doen we dit. Zin om mee te doen?
Hierbij alvast een overzicht van onze planning voorjaar 2020:
Heb je interesse? Kijk voor meer info op http://www.tubata.be of stuur een mail naar info@tubata.be of ... bel even naar Joost Cottyn (M: 32(0) 478 40 00 91).
Sociale organisaties gezocht!
Ben je een sociale organisatie, een vzw, een ngo, .. en heb je bepaalde support nodig? Heb je bepaalde business-ideeën, maar mankeert het je aan de nodige inzichten om deze verder uit te werken? Zie je even niet meer hoe je de toekomst kunt in gaan?
Dan kan een “social business challenge” je ongetwijfeld helpen.
Met een team van talentees (van een bepaalde organisatie) werken we gedurende een aantal maanden aan jouw challenge, en dit tijdens een vooraf afgesproken aantal dagen per maand. Op die manier leren deze medewerkers zelf nog heel wat bij, terwijl ze jou terzelfdertijd een flinke stap vooruithelpen.
Ondertussen hielpen we al meer dan 30 sociale organisaties.
Wil je erbij? Stuur dan een mail naar info@tubata.be of bel me (Joost Cottyn) even op 32 478 40 00 91.